Ta sig till Bryssel

Ta sig till Bryssel

Det finns flera sätt att ta sig till Bryssel. Vanligast är flyg men även tåg och bil går bra.

Flyg till Bryssel Zaventem

Det går relativt enkelt och smidigt att resa till Bryssel med flyg. SAS erbjuder direktresor från Arlanda. Brussels Airlines flyger från Landvetter och Köpenhamn till flygplatsen Zaventem. Du kan också åka direkt till Zaventem från Bromma flygplats med samma bolag.

Kan du tänka dig att mellanlanda, finns det betydligt fler alternativ från andra svenska städer. Då kan du byta på exempelvis Arlanda, Köpenhamn eller Frankfurt.

Förr flög även Malmö Aviation från Landvetter direkt till Bryssel, men detta är inte längre aktuellt.

Från Linköping kan du åka med KLM till Amsterdam, för att sedan åka vidare med tåg eller flyg till Bryssel.

Charleroi flygplats

Är du ute efter lite billigare biljetter, går Ryanair alldeles utmärkt att ta från Skavsta. Slutdestinationen är då Charleroi-flygplatsen som ligger ca 50 km söder om Bryssel. Härifrån kan du ta dig direkt till Bryssel eller någon annan belgisk stad.

Eurostar eller Thalys

Om du befinner dig på någon annan ort ute i Europa som exempelvis Paris eller Amsterdam, går det bra att ta Thalys eller Eurostar på bara ett par timmar. Tågen går även under tunneln till London. 

Dessa tåg är snabba och bekväma och priserna kan variera. Om du är ute i god tid eller passar på när de har ett erbjudande online, kan du hitta biljetter till bra priser. Annars kan det kosta dig mellan 700-800 kronor enkel.

Även från Tyskland är tågförbindelserna goda, speciellt från östra delen.

Tåg från Sverige

Eftersom flygförbindelserna är så pass smidiga, är det svårt att tänka sig att du hellre vill ta tåget ända från Sverige. Men om du mot förmodan nu skulle vilja göra det, kan du köpa ett Interrailkort från SJ som är det bästa alternativet. Särskilt om du vet med dig att du ska fortsätta med tåg inom landet eller till ett annat EU-land. 

Tågen inom Belgien är inte speciellt dyra eftersom landets yta är liten och resetiderna aldrig är speciellt långa.

Bil från Sverige

Vissa föredrar att bila ned i Europa och det är inget fel med det. Det gör det enklare att åka runt i omgivningarna när du väl är på plats och du kan bestämma helt över din semester. Från Bryssel är det dessutom mycket enkelt att ta sig runt i och med de goda förbindelserna i vägnätet.

Trafikreglerna i Belgien är ungefär desamma som i övriga EU men du kommer bli förvånad över hur många motorvägar som finns i det lilla landet. De är välbyggda och har bra med belysning. En fördel är också att det inte finns några vägavgifter som i t.ex. Frankrike. Motorvägarna är markerade med ett A och ringmotorvägarna med ett R. 

Om du tar bilen från Sverige, åker du med största sannolikhet genom Danmark och vidare ned genom Holland. Det allra bästa är att ha en bil utrustad med GPS men om du inte har det, är det kartboken som gäller. Från Stockholm till Bryssel tar det ca 17 timmar att köra och sträckan är på ca 156 mil.