Bra att veta

Bra att veta

Öppettider på restauranger och bagerier

Restaurangerna brukar stänga mellan kl.14.00 och 18.30 alternativt 19.00. Om du är sugen på en tidig middag, kan du därför bli tvungen att leta, såvida du inte nöjer dig med ett café eller ett mindre fint matställe.

Eftersom många bagerier och konditorier (boulangerie eller patisserie på franska) har öppet hela helgen, brukar de istället ha stängt på måndagar eller tisdagar. Det kan även innefatta vissa restauranger och museer. 

På turiststråken där det vistas mycket folk kan det dock vara andra öppettider. 

Säkerhet och terrorhot

Belgien har en säkerhetsnivå på en 3:a där högsta nivån är en 4:a. Efter terrorattentatet i Bryssel 2016, har både militär och polis ökat sin närvaro markant, både vid flygplats och metrostationer. Detta innebär inte att du måste vara på helspänn hela tiden, men det är bra att vara vaksam i större folksamlingar.

Utanför Bryssel ligger en förort vid namn Molenbeek som är känd för att ha hög rekrytering av IS-terrorister, så det är normalt att belgarna är uppmärksamma.

Det är också bra att du regelbundet går in och kollar läget på exempelvis www.swedenabroad.com för att hålla dig uppdaterad om regler och säkerhetsåtgärder. 

Väder

Belgien har ett ganska milt klimat och den bästa tiden att åka dit, brukar vara höst eller vår. Men även julhandeln är trevlig att uppleva i Bryssel. Landet har emellertid ganska många regndagar per månad, speciellt under vintern, och det kan också snöa även om det inte bli liggande. På sommaren kan det dock bli lite kvalmigt men det är naturligtvis du som avgör vad som passar dig bäst.

Larmnummer att komma ihåg

För att komma i kontakt med ambulans, polis eller brandkår finns det olika nummer att ringa. Här nedan listas dem.

  • Brandkår och ambulans 100
  • Polis 101

EU-försäkring

Tänk på att ha med dig ditt europeiska försäkringskort som du kan beställa gratis från Försäkringskassan. Då får du vård för samma pris och villkor som landets invånare i samtliga EU-länder.

Landskod

Om du vill ringa till Bryssel så är Belgiens landskod +32.

Eladapter

I Belgien behöver du en reseadapter av typ E.

Svenska ambassaden och konsulatet

Om du skulle tappa bort ditt pass eller behöver komma i kontakt med Sverige omgående, kan du vända dig till Svenska konsulatet som du hittar på 3, rue du Luxembourg. Kontoren finns även belägna i Antwerpen och Liège.

Ambassaden sköts numera från Stockholm och ambassadören reser till Belgien på regelbunden basis.

Valuta

Belgien har euro som valuta.

Åldersgränser

För att få dricka öl och vin måste du vara minst 16 år. För starksprit gäller 18-årsgränsen.