Shopping i Bryssel

Shopping i Bryssel

När du turistar i Bryssel kan det vara kul att shoppa lite. Vi tipsar om vad du bör köpa till dig själv eller ta med till dina nära och kära där hemma.

Belgiskt mode

Bryssel är en blandning av många kulturer, historier och nationaliteter. Detta har naturligtvis satt sin prägel på butikerna och shoppingen i staden. De belgiska modeskaparna är världsberömda och kända för att göra konceptuella och ovanliga kläder.

På gatorna Antoine Danseart Straat, Leon Lepage Straat och Kartuizersstraat, hittar du nya och äldre designers som Martin Margiela och Christa Reniers. Här shoppar den unga, trendmedvetna personen som letar inspiration eller en unik stil. I Belgien gillar man kläder med seriefigurer, så en t-shirt med Tintin kanske kan bli en skojig gåva till dig själv eller någon närstående.

Dessutom finns det massor med udda prylar för alla plånböcker och smaker. Gå in på Stijl eller Les Petits Riens på rue Américaine för en ultimat second hand-upplevelse. Tre våningar fyllda av vintage, böcker och möbler.

Vill du fönstershoppa eller bara uppleva den lyxiga atmosfären, kan du bege dig till lyxkvarteren vid Waterloolaan. Här finns svindyra märken som Dior, Chanel och Gucci, blandade med berömda klädkedjor i lite högre prisklasser.

Rean i Belgien pågår under januari och juli. Då kan du göra fynd.

Gallerior

Vid Grand Place och på gatorna runt om, finner du några stora shoppinggallerior där du kan gå i timmar. Här följer några exempel.

  • City 2 Shopping Center vid rue Neuve. Centrat är det största i Belgien. Överst ligger en stor FNAC som också finns i Frankrike. Där hittar du allt från filmer och dvd till alla världens böcker och annan elektronik. Öppettider är 10-19.
  • Galeries Royales Saint-Hubert ligger vid Grand Place. Här kan du botanisera bland lyxiga klockor, kläder och choklad. Shoppingcentret är en vacker passage i glas och marmor där butiker och restauranger ligger sida vid sida. Stig av vid tunnelbanestationen Bourse.

Marknader

Att besöka en storstad utan att gå på marknad, är som att gå miste om något på resan. I Bryssel finns det flera marknader som erbjuder både mat, kläder, vintage, antikviteter, lädervaror och annat kul.

  • Gare de Midi Market är Bryssels största och många menar även att det är den mest betydelsefulla i hela Europa. Den är öppen på söndagar och har massor av godsaker att äta. Se till att vara hungrig innan du går hit!
  • Marché aux Puces (loppmarknad på franska) ligger vid Place de Jeu de Balles. Den gör verkligen skäl för namnet då den jättelika marknaden till större delen består av antikviteter. Mycket är ren och skär skrot men du kan göra några riktiga fynd också om du har tålamod.

Förse dina nära och kära med himmelsk choklad

Glöm inte att köpa med dig lite choklad hem till dina anhöriga om de inte redan bett dig göra det, förstås.

Ett tips är att besöka chokladfabriken Zaabär på Chaussée de Charleroi, 125. Här kan du köpa med dig perfekta presenter och den största fördelen är att du får provsmaka först. 

Allt om öl på Bière Artisanale

Vill du skaffa några häftiga ölglas, kan du bege dig till Bière Artisanale på Chaussée de Wavre. Du kan även gå en ölkurs här om du känner för det, samt dricka över 100 ölsorter.

Det kryllar av svenskar i Bryssel och många arbetar vid EU-parlamentet eller studerar vid universiteten. Förbindelserna mellan Sverige och Bryssel är därmed mycket goda.