Mat och dryck i Bryssel

Mat och dryck i Bryssel

Belgien är ett land som verkligen är känt för sina mattraditioner. Både vad gäller riktig mat och sötsaker.

Mat att avnjuta i Bryssel

Belgarna älskar mat och öl och trots att maten inte är lika stampig som i Tyskland, så är den ingen fröjd för midjemåttet om den äts varje dag. Men det kanske du kan strunta i den tiden du är där. För gott, det är det minsann!

Om du ska vara riktigt traditionell och äta belgiskt till 100%, ska du testa en belgisk våffla. De äts tjocka och fyrkantiga och kan toppas med grädde, glass eller härlig chokladsås. Gärna med lite pudrat socker ovanpå.

Till middag är det vanligt att äta musslor med pommes frites, s.k. moules-frites. Då kommer servitören med en gryta med rykande färska musslor och en tallrik frasiga pommes frites. Till detta kan du dricka ölen som Belgien bl.a. är vida känd för. 

En annan rätt som du bara inte får missa är den typiska waterzooi. Det är fisk eller kyckling med strimlade grönsaker som serveras med en tunnare gräddsås.

Överlag äter man mycket kött men även en hel del fisk. Och glöm för all del inte brysselkålen.

Belgisk choklad

En av godsakerna som många kommer hit för, är chokladen. Belgisk choklad är världsberömd och det finns många chokladkonditorier. Dit kan du gå på söndagar för att lyxa till det ännu mer. Precis som i Frankrike är det vanligt att köpa kakor, croissanter och choklad på söndagsförmiddagarna i sitt lokala favoritbageri.

Belgiska ölsorter

I Belgien är öl en viktig dryck och det bryggs många sorter. De vanligaste är listade nedan.

  • Trappistöl
  • Lambic är ett syrligt öl från Pajottenland utanför Bryssel.
  • Kriek är smaksatt med körsbär och härstammar som många andra fruktöler, från lambic-öl.

Trappistölet är ett speciellt öl, då det bryggs av munkar. Munkarna kommer från trappistorden, därav namnet. Det föreligger strikta regler för vilka kloster som får brygga ölen och hur den ska smaka. Trappistölet är smakrikt och fylligt med uppemot 11% alkoholhalt. Dessutom kan det vara ordentligt kryddat och lite sötat. Den goda smaken gör ölen lite förrädisk så drick med måtta!

Vill du frossa i öl, kan du uppsöka Chez Moder Lambic på rue du Savoie eller Delirium på impasse de la Fidelité.

Tips på restauranger

I Belgien går man ut en aning senare än i Sverige även om svenskarna numera också flockas på restauranger om kvällarna. Vanligtvis äter man runt kl.20.00 och framåt och restaurangerna håller ofta stängt efter lunch i väntan på middagstid. 

En vanlig restaurang som du även hittar många av i Frankrike, är Chez Léon på rue des Bouchers. Här är musslorna den vanligaste rätten men du kan även beställa in andra godsaker. Dock måste du boka i förväg då det är ett mycket populärt ställe. 

Sea Grill på rue du Fossé aux Loups, är en annan välbesökt restaurang. Det är en typisk fisk-och skaldjursrestaurang och har många menyer och rätter. Dock är priserna relativt höga och en huvudrätt kostar runt 75 euro. 

Vill du smaka Bryssels godaste våfflor och crêpes, ska du bege dig till Aux Gaufres des Bruxelles. Här kan du även äta en lättare lunch och det är inte dyrt. Bryssel har också våffelstånd lite här och där på gatorna.

Ett måste för chokladälskaren

För alla chokladfreaks, gäller ett besök på den världsberömde konditorn Pierre Marcolinis butik eller konditori. Den ligger bl.a. på på rue des Minimes och avenue Louise. Här kan du köpa choklad med äkta guld. Pralinerna är givetvis värda en slant men smakar det så kostar det. Annars kan du gå till kedjorna Leonidas, Godiva eller Neuhaus som också är högt ansedda.