Att göra i Bryssel

Att göra i Bryssel

Det finns många saker att göra som turist i Bryssel. Här guidar vi dig till några favoriter.

EU-parlamentet

När du är i Bryssel kommer du förmodligen gå förbi EU-parlamentet åtminstone en gång, vare sig det är planerat eller inte. Om du vill, kan du även boka en guidad tur i besökscentret. Efteråt kan du koppla av på den närliggande Place Luxembourgs många caféer och stifta bekantskap med de många parlamentarikerna som fikar där.

Mini-Europa

Den lilla miniatyrparken av ett litet Europa, ligger vid Anatomium i Bruparken och har Europas största sevärdheter från varje land samlade. Du kan titta på Eiffeltornet, lutande tornet i Pisa eller vad sägs om vulkanen Vesuvius som får utbrott då och då. Parken är utmärkt för barnfamiljer då det erbjuds miniatyrjärnvägar och roliga aktiviteter.

Bäst är det att ta metron hit eftersom det inte finns någon specifik parkering. Stationen heter Heysel och det är den blå linjen du ska ta (linje 6).

Hortamuseet

Föregångaren till art nouveau hade sitt hem här som nu är omgjort till museum. Det ligger i stadsdelen Saint-Gilles och byggnaden själv är ritad av arkitekten Victor Horta. Här finns gamla möbler från hans liv tillsammans med ritningar och dokument. Man anordnar även tillfälliga utställningar som kan knytas till Horta och hans konstform och stil. För att komma hit tar du spårvagn 81,91,92 eller 97 till Place Janson, alternativt buss 54.

Tips på 2 andra byggnader som är ritade av Horta, är listade här.

  • Hôtel Tassel
  • Hôtel Solvay

Musical Instruments Museum

Bryssel är fullspäckat av konst och kultur och på Musikmuseet får du garanterat en rik upplevelse. I det gamla varuhuset Old England hittar du MIM som visar dig jordens alla tänkbara musikinstrument samt hörlurar så du kan lyssna till dem. Ett måste för alla musikvänner. Efter besöket kan du ta något att äta eller dricka på takterrassen. Förträffligt en varm sommardag och du ser hela Bryssel i panoramavy. Byggnaden går i art nouveau och är designad av Paul Saintenoy.

Manneken Pis

För att förstå belgarnas humoristiska drag, kan du gå förbi den lilla kissande pojken vid rue de l´Etouve/rue de Chêne. Detta är ett viktigt landmärke för Belgien som skapades på 1600-talet. Statyn har dock bytts ut regelbundet eftersom den har stulits flera gånger.

Det roliga med statyn är att den byter kostym flera gånger i veckan. Kläderna ritas och skapas av designers som skickar in sina förslag och väntar på godkännande av figurens egen förening Manneken-Pis Vänner.

På 80-talet fick Manneken en kvinnlig kisskollega vid namn Jeanneke Pis och 1998 kom Zinneke Pis som är en pinkande hund.

Gå i Tintins fotspår i Louvain-la-Neuve

I Louvain-la-Neuve som ligger ca 40 minuter sydöst om Bryssel, ligger Hergémuseet som är helt tillägnat Tintin och hans illustratör Hergé (Georges Prosper Rémi). Även om du inte är en läsare av serietidningar, är denna plats värt ett besök. Själva arkitekturen som är ritad av Christian de Portzamparc är en upplevelse i sig och hela byggnaden ger sken av att befinna sig i en serietidning.

I övrigt omges du av tillfälliga utställningar, illustrationer från Hergés tidiga skede och Tintin i all sin prakt. 

För att komma till museet tar du pendeltåget från Gare du Midi i Bryssel och stannar på Louvain-la-Neuves station. 

Inträde kostar 9,50 euros men barn, studenter och pensionärer har rabatt. Museet är öppet alla dagar till kl.18 eller 17.30.

Känner du inte för att bege dig ända hit, kan du istället begrunda de många serieteckningarna på Comic Strips väggar vid rue des Sables.

Waterloo

Låten från ABBA hänger sig kvar i många svenskars huvuden, men varför inte åka en mil söderut för att titta på platsen som inspirerade gruppen?

Waterloo är orten där kejsare Napoleon slutligen besegrades och på kullen där slaget inträffade, finns idag ett minnesmonument och museum.

Tågen som trafikerar sträckan ingår i SNCB som är Belgiens nationella järnvägsbolag. Resan tar 25 minuter från Bruxelles-Midi tågstation.